ATKINSONOVA DIJETA

Ova dijeta se bazira na namirnicama koje sadrže veliku količinu proteina sa veoma niskim procentom ugljenih hidrata. Zbog toga se naziva još i Proteinska ili Dijeta bez ugljenih hidrata. Dobila je naziv po njenom pronalazaču dr Robertu Atkinsu.

Faze Atkinsonove dijete

Dijetu čine tri faze. Prva faza traje dve nedelje. U ovoj fazi se ograničava unos ugljenih hidrata na 20 grama dnevno. Druga faza označava lagano uvođenje ugljenih hidrata. Dozvoljeni unos ugljenih hidrata u ovoj fazi je između 15-40 gram. Dok se u trećoj fazi vrši formiranje optimalne količine ugljenih hidrata koju bi osoba mogla da unosi a da nema problema sa težinom, kao i da ne utiče na samu vitalnost i funkcionisanje organizma. Dozvoljeni unosu ugljenih hidrata u ovoj fazi je ograničen na maksimalnih 60 grama.U nekom smislu ova dijeta sadrži i četvrtu fazu, u kojoj se osobama preporučuje da nastave sa ograničenim unosom ugljenih hidrata.

U ovoj dijeti unos proteina nije ograničen, bez bilo kakvih ograničenja se može jesti riba, jaja i meso. Unos povrća, ulja, masti, maslina je dozvoljen u ograničenim količinama dok je unos šećera, voća, mleka, jogurta, žitarica, slatkiša i alkoholnih pića strogo zabranjen.

Dejstvo Atkinsonove dijete

Ova dijeta dovodi do topljenja naslaga sala, upravo zbog potpunog isključivanja ugljenih hidrata. Tokom prvih 6 dana dolazi do smanjivanja težine do 5kg, svakog sledećeg dana se gubi 1 kilogram. Za 24 dana se težina može smanjiti čak i za 20 kilograma. Tokom ove dijete se ne javlja osećaj gladi, ishrana nije svedena na 3 obroka dnevno, ne postoji potreba brojanja kalorija niti se u organizmu javlja potreba za uzimanjem čajeva ili tableta protiv pojačanog apetita.

Ono što je značajno je da se strogo mora pridržavati plana. Ukoliko se samo u toku jednog dana unese jedan komadić hleba ili bilo šta drugo što sadrži ugljene hidrate, organizam će automatski blokirati topljenje masnih naslaga. Primena ove dijete može da traje sve dok se ne dođe do željene kilaže, bez opasnosti da se kilogrami posle dužeg vremena vrate.

Zabranjene namirnice:

Hleb, brašno, krompir, grašak. pirinač, soja, testenine, pohovano meso, kikiriki, viršla, zaprška, margarin,lešnik, šlag, šećer, čokolada, razne grickalice, sladoled, bilo koja vrsta sira. Takođe je zabranjen unos svih vrsta voća. Da bi se nadomestio nedostatak vitamina usled isključivanja unošenja voća, ova dijeta preporučuje unos vitamina u obliku tableta i to A, B, C vitamina, ali i kalcijum i magnezijum.

Ograničeni unos namirnica vezuje se za mlečne proizvode i to unos kiselog mleka, pavlake, putera i jogurta. Ograničeni unos se svodi na 15 grama ovih namirnica ukupno u toku jednog dana.

Dozvoljene namirnice:

1. Sve vrste mesa - piletina, jagnjetina, junetina, teletina, svinjetina, guščije meso, sve vrste iznutrica, ćuretina, roštilj, sušeno meso, sve vrste nareska.

2. Sve vrste riba - morska riba, slatkovodna riba, riba iz konzerve. Takođe se preporučuje i savetuje unošenje jaja bez obzira na način njihove pripreme.

3. Sve vrste salata - paradajz, krastavac, sveže zelene i crvene paprike, salata od luka, paprika, sveži spanać, sveže ili kiselo zelje, salate od morskih plodova. Radi lepšeg ukusa dozvoljeno je začiniti salate sirćetom, uljem i biberom.

4. Povrće i to: blitva, spanać, kelj, luk, artičoke, zelje, šargarepa, patlidžan, peršun, karfiol, rotkvice, pečurke.

Što se tiče ograničene količine gore pomenutih mlečnih proizvoda dozvoljen unos je 15 grama ukupno na dnevom nivou.

Od tečnosti dozvoljeno je unositi limun, minaralnu vodu, crnu kafu, sve vrste čaja, od alkoholnih pića dozvoljeno je 1/2 belog vina ili 1 litar gemiša, ali tek nakon šestog dana dijete.

atkinsonova dijeta


Preporucene dijete


Dijeta meseceve mene


dijeta meseceve mene

Hrono dijeta


hrono dijeta

ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.