HRONO DIJETA

Hrono ishrana potiče od 1986. godine i za njen pronalazak zaslužan je francuski lekar Alain Delabos. Ovakav vid ishrane zasnovan je na ispravnom funkcionisanju pankreasa i lučenju kortizola i insulina, ali i enzima koji su potrebni za varenje, a koji se ne luče u svako doba dana na isti način.

Ono što je osnovno u ovoj ishrani je da se hrana konzumira na 4 sata. Ovo pre svega važi generalno za hrono ishranu, ali ne i za restriktivni period u kome se hrana uzima na 5 sati. Ishrana se svodi na 3 obroka dnevno, jednu užinu, s tim da se nikakva hrana ne uzima između obroka.

Osnovni principi hrono ishrane:

  1. Doručak- preporučljivo je da se unose masti, belančevine i spori šećeri, takođe da doručak bude obilan. To zapravo znači da se unosi sir, puter, hleb, jaja i suhomesnati proizvodi. Na ovaj način se telu pruža dovoljna energija za ispravno fukcionisanje u toku dana. Ono o čemu nije potrebno voditi računa jesu kalorije, jer će ih telo potrošiti u toku dana.
  2. Ručak- preporučuje se unos namirnica bogatih životinjskim proteinima. Što se tiče količine, ne bi trebalo da bude obilan, već dovoljan da se ne oseti glad do sledećeg obroka. Ono što bi trebalo izbegavati je da se ne mešaju proteini i ugljeni hidrati, treba izabrati jedno ili drugo. Ovaj obrok treba da sadrži manje masti nego za doručak, ali bi trebalo da sadrži i manje količine šećera i biljnih proteina.
  3. Užina- uvođenje užine kao obroka sprečava se prevelika glad, ali i prežderavanje za vreme večere. Njome se telu daje dovoljno energije kako bi moglo da nastavi da fukncioniše do večere. Za užinu se konzumira voće, sušeno voće ili crna čokolada. Takođe je dozvoljeno unositi i kolače, ali samo one koji su pravljeni od dozvoljenih namirnica. Predviđeno je da se užina u periodu između 16 i 18 sati prema zimskom računanju vremena i 17 i 19 sati prema letnjem računanju vremena.
  4. Za večeru se preporučuje unos lake hrane kao što su riba, nemasno meso i malo povrća. Za večeru se ne unose šećeri, masnoća, skrob, samim tim za večeru se ne unose testa.
  5. Ono što nije dozvoljeno je uzimanje hrane imeđu predviđenih obroka.

Ono na čemu se bazira hrono ishrana je da je dozvoljeno konzumiranje većine namirnica u pravo vreme. Ali i smanjeni unos namirnica sa prostim šećerima i glikemijskih indeksom. Hrono ishrana se vremenom usavršavala i ono što je uvedeno kao veoma značajna novina je period restrikcije. U tom periodu se telo čisti i samim tim se dolazi do gubitka kilograma. U periodu restrikcije smanjen je broj namirnica koje se konzumiraju, posebno šećera, što znači da se unos voća potpuno isključuje. Period restrikcije traje minimum 28 dana. U tom periodu za doručak je dozvoljen unos peciva, izuzev peciva pravljenih od kukuruznog i pšeničnog brašna, ne konzumiraju se jaja i mlečni proizvodi, niti se mešaju dva različita proteina. Za ručak su dozvoljene namirnice proteini, a ne unose se skrobna povrća i mahunke. Za večeru se unosi lakši protein i zeleno ili belo povrće.

Period restrikcije dovodi do gubitka kilograma podvodi se pod hrono dijetom. Telo se takođe u ovom periodu čisti i navikava na novi način ishrane.

Period restrikcije u hrono ishrani - HRONO DIJETA

Osnovna pravila:

  1. Pre doručka zabranjen je unos kafe, mogu se konzumirati biljni čaj ili topla limunada. Preporučljiva količina kafe se svodi na dve kafe u toku dana i to jedna kafa posle doručka,a druga kafa posle ručka.
  2. Što se tiče unosa alkoholnih napitaka dozvoljeno je konzumiranje crnog vina i to 4 čase nedeljno.
  3. Mleko se potpuno isključuje iz upotrebe.
  4. Užine nema i unos voća je potpuno isljučen.
  5. Obroci su tako raspoređeni da se hrana unosi na 5 do 5 i po sati. U periodu restrikcije satnica je najvažnija i ne bi trebalo da prođe manje od 4 ili više od 6 sati. Najidelanije je da prođe oko 5 sati između obroka.

Doručak

Doručak je u hrono dijeti obavezan, jedini obrok u kome je dozvoljen unos hleba, ali od heljdinog, ovsenog, raženog, ječmenog i ostalih zdravih vrsta brašna. Umesto hleba se mogu unositi neke zamene za hleb, kao što su palačinke, pite i slično, ali isključivo jednom u deset dana. Podrazumeva se da zamene za hleb budu pripremljne od zdravih vrsti brašna. Takođe je zabranjen unos pahuljica, već se unose cele žitarice- heljda, proso, ječam, ovas. Što se tiče mlečnih proizvoda, nije dozvoljeno mešanje dva različita mlečna proizvoda (npr. sir i kiselo mleko), ali ni konzumiranje jaja i mlečnih proizvoda. Dozvoljen je unos mesnih preprađevina sa jajima, kao i sa mlečnim proizvodima. U dozvoljene mesne prerađevine ubrajaju se: pileća prsa, pečenica, pršuta, stišnjena šunka. Takođe, dozvoljene su kobasice i slični proizvodi ali samo ukoliko su domaći. Ograničena količina mlečnih proizvoda se svodi na 3 do 4 puta nedeljno i svodi se na unos mladih sireva, kiselog mleka, kajmaka, pavlake. Unos jogurta nije dozvoljen.

Ono što je veoma značajno je da se za doručak unesu namirnice visoke hranljive vrednosti i količina hrane nije ograničena. Doručak je onaj obrok koji treba da bude najbogatiji.

Ručak

U periodu restrikcije, za ručak se kombinuje meso i to kuvano, grilovano, spremano na pari ili pečeno u rerni sa neskrobnim povrćem. Nije dozvoljen unos pirinča, soje, sočiva, graška i krompira. Što se tiče salata, dozvoljeno je da budu začinjene hladno ceđenim uljem, limunovim sokom i solju. Umeso mesa se može unositi masnija riba ili pečurke. Potpuno je zabranjen unos hleba ili drugih testenina za ručak. Što se tiče povrća, ono koje je termički obrađeno ne bi trebalo da dominira u odnosu na količinu mesa, izuzev kupusastih povrća. Ono o čemu posebno treba voditi računa je da između ručka i večere treba da prođe oko 5 sati. Kafu je dozvoljeno unositi samo posle obroka i to doručka i večere. Potrebno je naglasiti da se ishrana u periodu restrikcije svodi na 3 obroka i da nije dozvoljen unos bilo kakve hrane između obroka. Takođe, zabranjen je unos bilo kakvih šećera, samim tim i voća. Unos ugljenih hidrata odnosno hleba, testenine i žitarica dozvoljen je samo za doručak.

Večera

Za večeru se kombinuju lagana mesa kao što se belo pileće i ćureće meso, riba sa zelenim ili belim povrćem. Meso može da bude zamenjeno belancima i njihova količina nije ograničena prilikom korišćenja.

Predlog jelovnika za hrono ishranu u periodu restrikcije


DAN DORUČAK RUČAK VEČERA
PONEDELJAK Ječam zapečen sa sirom i paradajzom Lovačke šnicle sa salatom Oslić sa karfiolom i salata
UTORAK Mafini sa heljdom uz humus i paradajz Piletina sa maslinama i limunom i salata Bukovača sa paprikom
SREDA Prosene projice sa kajganom Pečurke u crvenom vinu i salata Pileća supa i salata
ČETVRTAK Raženi hleb, puter sa mirođijom i pečenica Som sa komoračem i salatom Piletina u sosu od peršuna
PETAK Palačinke od heljde sa ajvarom i jajima na oko Svinjska pečenica sa povrćem i salatom Salata sa tunjevinom
SUBOTA Proso sa slaninom i kiselim mlekom Sarmice od kelja i salata Salata sa belancima
NEDELJA Brze lepinje sa puterom i šunkom Ćufte u paradajz sosu Pečurke punjene spanaćem
hrono dijeta


Preporucene dijete


Dijeta za skidanje sala


dijeta za skidanje sala

Dijeta sa limunom


dijeta sa limunom

ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.