PALEO DIJETA

Reč Paleo potiče od reči Paleolit ili starije kameno doba (istorijski period u trajanju od nastanka čoveka do 10 000. godine p.n.e.) što ukazuje na to da se dijeta bazira na ishrani naših praistorijskih predaka. Dijetu je osmislio profesor dr Loren Kordijen. On je u svojoj knjizi ukazao na to da ovu dijetu ne treba posmatrati kao jednostavno unošenje velike količine sirovog mesa i korenja, što bismo mogli da zaključimo iz naziva dijete, već da se izbegavanjem unošenja žitarica, šećera i različitih prerađevina mogu učiniti čuda.

Razvojem poljoprivrede, ishrana počinje značajno da se menja. Žitarice postaju deo svakodnevne trpeze, a time počinje i unos ugljenih hidrata. Sa industrijskom revolucijom došlo je do razvoja veštačkih aditiva koji su se dodavali hrani da bi joj produžili rok trajanja i održali je svežom.

Možemo da zaključimo da je evolucija dovela do degeneracije ljudskog organizma i pojave mnogobrojnih bolesti kao što su kancer, dijabetes, bolesti srca i krvnih sudova i gojaznosti, koja postaje globalna bolest moderne civilizacije.

Paleo dijeta nas vraća našim korenima i zagovara ishranu praistorijskog čoveka, što nam ukazuje na visok unos proteina, bez žitarica i moderne, brze hrane. Ova dijeta je postala hit među velikim brojem poznatih ličnosti.

Osnovni koncepti Paleo dijete

Dr Loren Kordijen navodi da je u ljudskoj genetici zapisana ishrana naših praistorijskih predaka i da ljudski organizam najbolje reaguje na istu. Iz toga možemo da zaključimo da su osnove ove ishrane u namirnicama koje su bile dostupne pre poljoprivredne revolucije. Zbog toga mnoge namirnice ne smeju da se koriste i moraju da se isključe iz ishrane.

Iako spadaju u meso, suhomesnati proizvodi su zabranjeni zbog raznih aditiva kojima obiluju. Nije dozvoljeno konzumiranje šećera, soli, mleka i mlečnih proizvoda, kvasca, žitarica, mahunarki, alkohola i kafe. Zbog genetske modifikacije moraju se izbegavati soja, kukuruz i krompir.

Mnogima će se činiti da je ova dijeta veoma restriktivna zbog zabrane unosa žitarica i prerađenih ugljenih hidrata, međutim postoje i slične dijete koje su još rigoroznije npr. Atkinsova dijeta.

Centralne namirnice Paleo dijete su meso i jaja, pri čemu u mesom spadaju i morski plodovi. U ishrani se sme koristiti povrće (osim mahunarki, krompira i pasulja), voće (osim kikirikija) i semenke. Dozvoljene su i pečurke.

Kao ulje, u ishrani se sme koristiti laneno, maslinovo i ulje kanole, dok se preporučuje konzumiranje i ribljeg ulja u obliku kapsula. U malim količinama su dozvoljeni med i sušeno voće, kao i sveže ceđeni sokovi koji nisu zaslađeni. Kao napitke, možete da unosite vodu i nezaslađen čaj.

Paleo dijeta preporučuje uzimanje isključivo kvalitetne, neprerađene hrane i zamenu ulja, kao i izbacivanje složenih šećera i soli. Sve prethodno navedene namirnice su dostupne u svim bolje snabdevenim prodavnicama i mogu ih svi sebi priuštiti.

Koje su namirnice dozvoljene?

Meso, kao i morski plodovi, jaja, voće, povrće (krastavac, paradajz, paprika, tikvice, spanać, patlidžan, luk, pečurke, šargarepa, kupus i dr.), maslinovo, laneno i ulje kanole, med (150g nedeljno) i suvo voće, a od tečnosti: voda, nezaslađen čaj i nezaslađen sok s vremena na vreme.

Koje su namirnice zabranjene?

Žitarice, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, šećer, so, krompir, kukuruzno i sojino brašno, kvasac, čokolada, sirće (možete da koristite limunov sok da biste začinili salatu), majonez, suncokretovo ulje.

Meni jednodnevne Paleo dijete

 • Doručak: Omlet sa pečurkama i spanaćem,
 • Užina: Jedna šaka koštunjavog voća,
 • Ručak: Pastrmka na žaru, velika mešana salata začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem,
 • Užina: 1 sveža šargarepa i 1 jabuka,
 • Večera: Piletina na žaru, obareni brokoli i salata od svežeg paradajza,
 • Dezert: Šaka prženih oraha i 1 jabuka.

Razlozi za sprovođenje Paleo dijete

 1. Sa povećanjem unosa proteina smanjuje se apetit, održava se mišićna masa i ubrzava metabolizam,
 2. Voće i povrće postaju važan deo vaše ishrane,
 3. Organizam ne oskudeva u esencijalnim masnim kiselinama,
 4. Preporučuje se kod osoba koje imaju povišen šećer u krvi,
 5. Utiče na poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja organizma, a time smanjuje rizik od bolesti novog doba,
 6. Pomaže u očuvanju kalcijuma u organizmu, čime čuva koštano tkivo i sprečava nastajanje osteoporoze,
 7. Kalorije se ne broje i ne mere se porcije koje unosite.

Razlozi za nesprovođenje Paleo dijete

 1. Unosom velike količine proteina u organizmu se stvaraju mnogobrojne štetne materije, a jedna od njih je i amonijak koji može da utiče toksično na naš organizam,
 2. Osobe koje su navikle na unos ugljenih hidrata i skroba će imati poteškoća da isprate ovu dijetu,
 3. Potrebno je potpuno promeniti način ishrane, što iziskuje mnogo odricanja,
 4. Niste u mogućnosti da u svim društvenim prilikama poštujete ovaj vid ishrane,
 5. Odvikavanje od kafe, šećera i slatkiša zahteva određeni period vremena,
 6. Zbog zabrane uzimanja mleka i mlečnih proizvoda kalcijum se mora nadoknaditi na drugačiji način,
 7. Vegetarijanci ne mogu da prilagode ovu dijetu svojim potrebama,
 8. Na početku se mogu javiti umor i glavobolja.
paleo dijeta


Preporucene dijete


Dijeta sa jajima


dijeta sa jajima

Proteinska dijeta


proteinska dijeta

ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.