PROTEINSKA DIJETA

Nastanak proteinske dijete vezuje se za doktorsku disertaciju Džordža Blekburna 1971. godine. Nakon što je odbranio na Univerzitetu Harvard, Ministarstvo zdravlja Kanade proglasilo je kao jednu od zvaničnih metoda lečenja gojaznosti. Od tada su brojni pacijenti bili podvrgnuti ovakvom planu lečenja i uspešno se izborili sa problemom gojaznosti i to ne samo u Kanadi, već i u čitavoj Americi i Evropi.

Sama dijeta se sastoji od tri faze i to:

  1. Aktivna faza
  2. Reeduktivna faza
  3. Faza održavanja

Aktivna faza

U aktivnoj fazi se pacijent podvrgava smanjenom unosu masti i ugljenih hidrata u ishrani, uz pojačan unos proteinskih namirnica. Time telo prolazi kroz metaboličke promene što dovodi do toga da se telo snabdeva energijom iz masnih rezervi. Zahvaljujući niskom procentu ugljenih hidrata koji se unosi u organizam putem ishrane, dolazi do pojave niskog nivoa insulina u krvi, što za rezultat ima razlaganje masnog tkiva. Masne kiseline na taj način postaju izvor energije i dovode do stvaranja odsustva gladi i dobrog raspoloženja. Upravo iz ovih razloga osnovne karatkeristike ove dijete su dobro raspoloženje, odsustvo gladi, brzo gubljenje masnih naslaga i očuvanje mišićne mase upravo zbog unosa proteinskih namirnica. U ovoj fazi može doći do gubitka 1,5 do 2 kilograma za nedelju dana, što služi kao odličan podsticaj za one koji ovu dijetu primenjuju, pa je samim tim procent onih koji odustaju od ove dijete izuzetno nizak.

Preporučuje se da se pre otpočinjanja primene ove dijete izvrše potrebni lekarski pregledi, takođe da dijeta bude vođena i kontrolisana od strane lekara koji će pratiti stanje u organizmu pacijenta tokom faza.

Sama aktivna faza je podeljena na dve etape. U prvoj etapi postoje 5 obroka u vidu kajgane, pirea, kaša, šejkova, museva, pudinga, palačinki, kolača, supa uz dodatak svežih salata i povrća. U drugoj etapi se dva proteinska obroka zamenjuju jajima, mesom, ribom i morskim plodovima.

Ova faza traje 14 dana i dozvoljeni unos ugljenih hidrata se svodi na 20 grama dnevno.

Reeduktivna faza

Ova faza nastaje nakon završetka aktivne faze kada se postigne željena težina. Ovu fazu karakteriše postepeni unos ugljenih hidrata i smanjuje se unos proteinskih obroka. Time se zapravo uvodi uravnoteženi način ishrane i stvaraju se dobre i zdrave navike u ishrani. Reeduktivnu fazu karakteriše povećani unos ugljenih hidrata i to od 15 do 40 grama.

Faza održavanja

Faza održavanja je poslednja faza. U njoj svaki pacijent dobija individualne preporuke u skladu sa polom, godinama i zdravstvenim stanjem. Ovu fazu zapravo karakteriše adaptiranje metabolčkih procesa na svakodnevnu i uobičajenu ishranu zbog čega ne dolazi do povratka izgubljenih kilograma. U ovoj fazi se povećava unos ugljenih hidrata na dnevnom nivou u odnosu na prve dve faze i to do 60 grama.

Zašto krenuti sa primenom ove dijete

Proteinska dijeta se pre svega preporučuje za one koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, koji je jedan od najčešćih problema gojaznih ljudi. Takođe, primenom ove dijete se poboljšava unutrašnje stanje organizma i to kod povišenog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, hiperlipoproteinemije i drugih poremećaja metabolizma.

Iskustva i rezultati ove dijete

Proteinskom dijetom se može smanjiti težina za 7 do 10 kilograma na mesečnom nivou uz očuvanje mišićne mase, odustva gladi i prisustva dobrog raspoloženja, kao i očuvanje elastičnosti kože upravo zbog unosa proteinskih namirnica koje su bogate mineralima i vitaminima.

Koju hranu konzumirati prilikom primene proteinske dijete

  • Dozvoljene su sve vrste mesa: teletina, svinjetina, jagnjetina, piletina, guščije meso, junetina, sve vrste iznutrica i meso divljači. Priprema mesa može biti na bilo koji način osim pohovanja, što znači da meso može biti kuvano, pečeno ili spremljeno na roštilju. Dozvoljene su i mesne prerađevine kao i sušeno meso.
  • Dozvoljene su sve vrste riba i morskih plodova i to sve vrste ribljih konzervi, morske i slatkovodne ribe.
  • Od povrća je dozvoljen unos luka, paprike, zelene salate, blitve, kelja, artičoke, pečurke, karfiola, rotkvica, kiselog ili svežeg kupusa, salate od morskih plodova.
  • Takođe je dozvoljeno konzumiranje jaja pripremljenih na sve načine.
  • Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda dozvoljeno ih je konzumirati s tim da ukupna količina na prelazi 15 grama na dnevnom nivou. Međutim, zabranjeno je unositi sir bilo koje vrste.

Tečnosti koje je dozvoljeno konzumirati:

Obična i gazirana voda, limunada bez šećera, crna kafa, bilo koja vrsta čaja bez šećera. Od alkohola je dozvoljeno unositi pola litre belog vina ili litra gemiša, ali tek nakon šetog dana držanja dijete.

U zabranjene namirnice spadaju:

Testenina, krompir, meso priprenjeno pohovanjem, grašak, belo brašno, hleb, lešnik, kikiriki, sladoled, šećer, margarin, šlag, soja, bilo koja vrsta grickalice, kao i sve vrste voća.

proteinska dijeta


Preporucene dijete


Paleo dijeta


paleo dijeta

Brazilska dijeta


brazilska dijeta

ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Sadržaj sajta namenjen je informisanju i nije zamena za medicinski ili stručni savet. Internet sajt www.dijetazamene.com ne prihvata odgovornost za štete i propuste nastale primenom informacija iz tekstova.